Prvé elektronické hlasovanie v SR si vyskúšalo 439 študentov

01.06.2009 Prešov

Prešov 1. júna (TASR) – Možnosť zúčastniť sa na simulovaných elektronických voľbách do Európskeho parlamentu dnes využilo 439 žiakov štyroch stredných škôl v Prešove, ktorí zatiaľ nemajú právo voliť.
Ešte v priebehu minulého týždňa si vyzdvihli spolu 512 elektronických voličských preukazov, prostredníctvom ktorých sa mohli zapojiť do projektu Moderné európske voľby a odovzdať svoj hlas jednej z kandidujúcich politických strán.
Projekt realizoval Mládežnícky parlament Prešova v spolupráci so spoločnosťou Disig a Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Záštitu na ním prevzal podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič, ktorý sa dnes v Prešove zúčastnil aj na prezentácii výsledkov hlasovania.
Na prvé elektronické hlasovanie na Slovensku bol využitý volebný systém, ktorý vznikol na pracovisku Ústavu informatiky Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach. Spôsob hlasovania prebiehal tak, že študent vložil svoj čipový voličský preukaz do čítacieho zariadenia a po zadaní ochranného kódu jednoduchým kliknutím odovzdal hlas niektorej zo strán.
\"Ak raz budú elektronické voľby oficiálne, prostredníctvom internetu môžu takto odovzdať hlas svojmu kandidátovi naši občania z ktoréhokoľvek kúta planéty, \" opísal jednu z kľúčových výhod e-Govermmentu špecialista na digitálny podpis spoločnosti Disig Ľuboš Batěk.
Podľa slov Dušana Čaploviča samotná účasť na tomto projekte hovorí o tom, že mladí ľudia majú záujem vyjadrovať názor a ovplyvňovať svoju budúcnosť. Ich aktivitu dokazuje aj skutočnosť, ako dokázali tieto voľby zorganizovať.
\"Mladí chcú voliť predovšetkým takouto formou. To im je sympatické. Dosiahnuté percentá svedčia o tom, že ak by mali tú možnosť, na voľbách by sa zúčastnili, a to je pre mňa podstatné a najdôležitejšie, \" povedal Čaplovič. Podpredseda vlády verí, že aktivita týchto mladých ľudí bude príkladom pre ich dospelých príbuzných a 6. júna pôjdu voliť.
Napriek tomu, že na elektronickom hlasovaní sa dnes zúčastnilo viac ako 400 študentov, nemožno podľa realizátorov projektu túto vzorku považovať za reprezentatívnu, pretože jej výber nebol uskutočňovaný na základe sociologických kritérií, ktoré sa pri oslovovaní respondentov v takomto prípade uplatňujú.
Simulované elektronické voľby sa konali na Strednej zdravotníckej škole, Gymnáziu J. A. Raimana, Gymnáziu sv. Moniky a Evanjelickom kolegiálnom gymnáziu v Prešove. Najviac hlasov takmer 27,3 percenta získalo KDH, za nimi sa s 21,8 percentami umiestnila SDKÚ-DS a tretí skončil Smer-SD, ktorý získal takmer 17 percent. Do prvej päťky sa ešte dostali so ziskom 6,7 percenta Sloboda a solidarita a Slovenská národná strana s 5,5 percentami.
 

Vyberte región